Internasjonale skøytekonkurranser

Å gå på skøyter er en veldig krevende hobby, og de færreste tar steget videre til å konkurrere i skøytesport. Kunstløp, skøyteløp, ishockey – beinhard trening og lange timer i teorirommet skal til før man kan endelig skrive seg opp på lokale turneringer og arrangement. Hvis man klarer å bevise at man har det som skal til, er det dog kort vei til større mesterskap i skøyter og internasjonale konkurranser.

Ulike grener innen skøyteløp

Kunstløp deles inn i tre kategorier – single, par og isdans. Så har man synkronisert kunstløp, der grupper av profesjonelle dansere viser hva koreografene har fått til. Skøyteløp regnes til å være den mest krevende av all skøytesport, på lik linje med ishockey, som kun er for de tøffeste av de tøffe. Så har man short track, som er den raskeste og mest actionfylte av de ulike skøyteløpene. Internasjonale skøytekonkurranser arrangeres av ISU, som står for International Skating Union. De holder verdensmesterskap hvert år, der man får se de flinkeste skøyteløperne og kunstløperne brake sammen i kampen om gullet.

De største konkurransene for skøyteløpere

ISU Junior Grand Prix og vanlig Grand Prix er de to største for kunstløp, på lik linje med Challenger Series. Skøyteløp deles inn i Junior-VM og vanlig VM, mens short track har en egen Verdenscup. Så har man Vinter-OL, der ulike land blir representert av de aller beste skøyteløperne og landslagene i ishockey kjemper om det prestisjefulle gullet i en egen turnering. Internasjonale skøytekonkurranser tiltrekker seg store mengder med fans fra hele verden, men det er nordlige land som selvfølgelig har størst interesse for disse mesterskapene. Europamesterskapet regnes til å være blant de hardeste innen sporten, siden de største utøverne i vintersport kommer fra vårt gamle kontinent.

Den første internasjonale konkurransen i skøyteløp ble avholdt så tidlig som i 1893 i Nederland, mens det første internasjonale mesterskapet i kunstløp så dagens lys tre år senere, i 1896 i St. Petersburg, som på den tiden fortsatt var hovedstad i det Russiske Imperiet.