Norsk skøytesport

 

Skøytesport har lenge vært veldig utbredt i Norge. Landet vårt er fortsatt mest kjent for skisporten, men vi har våre verdensmestere også i kunstløp og hurtigløp på skøyter.

Dessverre har ikke det norske landslaget i ishockey tatt VM-gull helt enda, men vi er på vei fremover – de siste årene har ishockeygutta vist gode prestasjoner. Når det kommer til kunstløp har vi langt større bragder å skryte av.

Legenden Sonia Henie – endelig etterfølgere på isen

Sonja Henie er et kjent navn i sporten, selv om det er nesten 80 år siden hun tok sin siste gullmedalje. Sonja Henie er den norske kunstløpdronninga – hun tok samtlige gullmedaljer i kunstløp mellom 1927 og 1936. Blant nyere kunstløpstjerner i Norge har vi Anna Pushkova, en norsk-russisk jente med en flott karriere foran seg.

Hurtigløp passer bedre for norske fartselskere

Hurtigløp på skøyter er en helt annen historie – dette er en av de mest tradisjonsrike vintersportene i Norge, like bak skisporten. Norske skøyteløpere er stadig å se på ulike arrangement verden rundt, og nordmenn ender ofte opp på pallplassene.

Før i tiden heiet vi på Hjalmar Andersen, Axel Paulsen og Oscar Mathisen, spesielt da sistnevnte som er å regne som en nasjonal helt. På 90-tallet var det Johann Olav Koss som gjaldt – drammenseren stakk av med en rekke gullmedaljer i VM og OL.

Nå om dagen er det Håvard Bøkko det snakkes om. Skøytesport i Norge administreres av Norges Skøyteforbund, et forbund som ble stiftet så langt tilbake som i 1893. De organiserer Norgesmesterskap og mindre arrangement landet rundt, og sørger for at skøytesport fortsetter sin utvikling i Norge.